2017. február 18., szombat

Irodabútorok fejlődése


Az irodai munka az elmúlt 10-15 évben mondhatjuk teljesen megváltozott az informatikai eszközök robbanásszerű elterjedése következtében. A "klasszikus" irodai helyiségek mellett munkahelyekké váltak a közlekedőterek, az udvarok, a lakások és még a tömegközlekedési járművek is.

Jelentősen megváltoztak a munkahelyi kultúrák. Ma már eltűnőben vannak a személyre szabott zárt vonalú irodai munkahelyek. Az emberek egyre több irodában csoportosan dolgoznak és együtt, egymást inspirálva végzik a fejlesztéseket és alkotnak új kreatív megoldásokat.

Ezek a folyamatok jelentős változásokra kényszerítették az irodabútorok gyártóit. Irodabútor lett a biliárdasztal, a babzsák, a pingpongasztal és még a kerékpár is. Ezek a változások elsősorban a vállalkozások munkahelyi környezeteire voltak hatással, a hivatalokban továbbra is a hagyományos irodabútorok a jellemzőek.

Az utóbbi években jelentősen csökkent az igény a laplábas íróasztalok iránt a bekövetkezett változások miatt. Ezek az íróasztalok zárt, tömör felépítésűek, ezért inkább csak egyéni munkavégzésre alkalmasak. A laplábas irodabútorok népszerűségüket elsősorban a hagyománynak köszönhetik, mivel évtizedeken keresztül az ilyen típusú íróasztalok kerültek be a munkahelyekre és a mai napig is nagyon sok irodában ezekkel az irodabútorokkal találkozunk. A másik ok, hogy a beszerzők ezeket a laplábas iróasztalokat tartják még mai is a legolcsóbb íróasztaloknak és a gyártók az egyre alacsonyabb versenyárakkal ezt vissza is igazolják. 



A mai modern, kreatív munkahelyeken egyre jelentősebben teret nyernek az olyan légies fémlábas íróasztalok, amelyeket többen körben ülnek és csapatként dolgoznak. A különböző fémlábakra szerelt íróasztaltetőkkel az irodai terek légiessé válnak. Az íróasztalok már nem csak az eredeti funkciójukat töltik be, hanem innovatív kialakításukkal, formavilágukkal inspiráló mindennapi vizuális élményt jelentenek a dolgozók tudatalattijában. Sokan viszont attól tartanak, hogy ezek az irodabútorok lényegesen drágábbak mint a hagyományos íróasztalok. A beszerzési árak között közel sincs akkor a különbség mint ahogy ez a köztudatban elterjedt, az előállításukhoz szükséges energiát és munkaerő költséget tekintve pedig szerintem már kiegyenlítődtek a különbségek. A világban tapasztalható munkabérek növekedése miatt, az elkövetkező években a laplábas íróasztalok várhatóan drágábbak lesznek a fémlábas íróasztaloknál.







A folyamatosan fejlődő munkahelyi kultúrában egyre nő az igény a többfunkciós, mobil irodabútorok irányában. A mobil íróasztalokkal pillanatok alatt munkahellyé alakíthatjuk a tárgyalókat, a nagyobb várótereket. Ezek a fémlábas irodabútorok könnyen mozgathatók, használaton kívül kis helyen tárolhatók.



Az íróasztalok legújabb "generációját" már az állítható magasságú íróasztalok alkotják. 
A mechanikusan állítható változatok mellett egyre népszerűbbek az elektromos magasságállítással készülő íróasztalok. Ergonómiai okokból nagyon jelentős hatással lesznek az ülőmunkát végző emberek egészségére vonatkozóan. Ezek a korszerű irodabútorok elterjedésükkel több millió ülő embert védenek majd meg a mozgásszervi betegségek, a magas vérnyomás, érszűkület és a cukorbetegségek korai kialakulásaitól.