2016. február 27., szombat

Bútorvásárláskor ne ijedjünk meg a "design" szótól!Gyakran találkozom azzal a megjegyzéssel, hogy drágák a design székek.            
A design szó valóban mintha napjainkban átalakult volna a drága kifejezés szinonimájaként. Rendszeresen figyelve a modern bútortrendeket - elsősorban az olasz kortárs tervezéseket -, tanulmányozva a gyártók árait és figyelve a magyar forgalmazók eladási árait, sajnos azt kell megállapítanom, hogy talán nem véletlenül váltak a vásárlók fejében a design és drága kifejezések rokon-értelmű szavakká. Design fotelok

Design fotel


Ebben a jegyzetben megkísérlem összefoglalni azokat a szempontokat, amelyek a design fogalmát az eredeti jelentésébe helyezik vissza és talán segítséget jelenthetnek a következő bútorod kiválasztásához is.

A Design szó jelentése - tervezni.

A bútorok és berendezési tárgyak gyártásának és tervezésének a szétválása 150 évvel ezelőtti időszakra tehető. Addig az asztalokat, szekrényeket és székeket az erre szakosodott asztalosmesterek és manufaktúrák készítették, a jómódú emberek részére kizárólag rendelésre. A kézművesek tervezték meg a megrendelő kívánságának megfelelő bútort, majd el is készítették azt.

A bútorgyártásban az első jelentős változás a polgárosodás kialakulása során következett be, amikor egyszerre nagy mennyiségű és megfizethető berendezési tárgyra lett szüksége az emberiségnek.

Ezeknek a hirtelen megnövekedett igényeknek a régi technológiával és az egyre nagyobb mennyiségben szükségessé váló alapanyagok biztosításával egyre nehezebben tudott a kézművesipar megfelelni. A bútorokat el kezdték megtervezni, a kézműves iparosok közül el kezdtek kiválni az első bútortervezők, az első designerek.

A tervezési munka kezdetben két fő szempontra irányult, éspedig
Hogyan lehet a székeket és asztalokat minél gyorsabban és minél nagyobb számban előállítani?
Hogyan lehet az egyes bútorokhoz a funkciójuknak megfelelően minél kevesebb anyagot felhasználni?

Ezen törekvéseknek az eredményeként új gyártási technológiák születtek, a berendezési tárgyak árai egyre csökkentek, a bútorok megvásárlása egyre szélesebb vásárlóközönség számára vált elérhetővé. Az egyik legismertebb sorozatgyártási megoldás, amely ebben az időszakban kialakult, a hajlított faanyagokból készített THONET székgyártás lett. A különleges technológiai eljárásokkal készített klasszikus Thonet székek napjainkban is megvásárolhatók, de milyen ülőbútorunkban amelyben felfedezünk egy hajlított fa elemet, az ennek a stílusnak köszönhető.

A design és a designerek munkája napjainkban is rettentően fontos és hasznos az emberiség számára. A világ és benne a társadalom, a gazdaság és az ökológiai környezet folyamatosan változik. Ma már nem azokra a problémákra kell válaszokat kidolgozni a tervezőknek, mint 150 éve.
A mai legnagyobb kihívások közé az ökológiai terhelések csökkentése és az ergonómiai követelmények minél magasabb szinten történő biztosítása tartozik. Napjainkban rengeteg irodabútor és lakásbútor közül választhatnak a vásárlók. Talán túlságosan is széles a választék. Az interneten, az üzletekben óriási a kínálat. A bútorok előállítása globális viszonylatban óriási anyagszükséglettel és energiafelhasználással jár.

A tervezők feladata napjainkban olyan bútorok tervezése, amelyek a lehető legnagyobb arányban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat.                         A bútorkonstrukciók a megfelelő stabilitás mellett a lehető legkevesebb nyersanyag felhasználását igényeljék. Az asztalok és székek minősége biztosítsa a hosszú élettartamokat. Az anyagok minél nagyobb arányban újrahasznosíthatók a bútorok szétbonthatók legyenek.


 Műanyag design székek

Műanyag design székTermészetesen, ahogy minden más árucikk megvásárlásakor a bútoroknál is nagyon jelentős tényező a vásárlók anyagi lehetősége. Hiába rendelkezik valaki kifinomult ízléssel és ökológiai szemlélettel, ha éppen abban az adott életszakaszban szűkösek a pénzügyi lehetőségei.

Az anyagi helyzetünk és élethelyzetünk azonban az évek során többször is változnak, különösen ebben a felgyorsult rohanó világban. Gyorsan kell megoldani problémákat, nincs idő semmire, legtöbbször még olyan tartós cikkeket is gyorsan kell megvennünk, mint egy asztal, étkezőszék vagy éppen egy fotel.