2016. március 26., szombat

Miért fontos egy jól kialakított üzemi étkező a munkahelyeken?
A vállalkozások életében a legfontosabb szempont a lehető leghatékonyabb termelés az egyre fokozódó teljesítményi célok elérése. Ennek érdekében a gyárakban, üzemekben és az irodákban megvásárolják a legkorszerűbb gépeket és irodaberendezéseket. Rengeteg időt és energiát fordítanak a vezetők a munkatársak képzésére. Szakemberek tervezik a gyártó területen a közlekedési útvonalakat és a dolgozók mozgási területeit.

A cégeknél az ebédlők és étkezők látszólag nem kapcsolódnak szorosan a munkavégzéshez. Látszólag, azonban annak ellenére, hogy a munkaidő alatt valóban itt tartózkodnak a legrövidebb ideig a kollégák az üzemi étkezők nagyon fontosak a vállalkozások életében.

Egy jól kialakított kellemes hangulatú ebédlő jelentősen hozzájárul a vállalkozás teljesítményéhez.
A napi munkavégzés során étkezés közben adódik alkalom arra, hogy a különböző munkafolyamatokban résztvevő munkatársak megoszthassák egymással a délelőtt elszenvedett stresszes helyzeteket. Ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy a problémát ki nem beszélő dolgozó hibát vét és akár jelentős gazdasági veszteség okozója lesz.

Az üzemi vagy irodai ebédlőben lehetőség nyílik arra is, hogy tapasztalataikat megosztva a különböző területen dolgozók segítsék egymás munkáját. Könnyen lehet, hogy a munkaszervezés miatt munkaidőben távol dolgozó kollégáknak is hasonló problémákkal kell megküzdeniük.

Egy kellemes vállalati étkezőben lehetőség adódik, hogy az új vagy nem szorosan együtt-dolgozó munkatársak is jobban megismerjék egymást. Egy vállalkozás teljesítményét jelentősen növeli ha az alkalmazottak nem csak kötelességből járnak dolgozni, hanem azért is mert fontosak a munkahelyi kapcsolataik és az ott dolgozó emberek is.

Az ebédlők komfortos kialakításához elengedhetetlenül fontosak a jól megválasztott üzemi ebédlőasztalok és étkezőszékek.
A nagyobb létszámú ebédlőkben célszerű különböző nagyságú és formájú ebédlőasztalokat elhelyezni. A 4 személyes és 6 személyes négyszögalakú étkezőasztalok helyigénye a legoptimálisabb ezért célszerű a helykihasználás miatt ezekből többet tervezni.

Négyszögletes ebédlőasztal 6 személyes
Az asztalok szigorú sorban és oszlopokban elhelyezését ha lehet kerüljük, mert az nyomasztóan hat a kollégákra. Helyezzük az asztalokat egymáshoz képest eltolva, akár több asztal sorolásával.
Célszerű néhány különböző méretű körasztalt is elhelyezni az étkezőben. 
A kör-alakú ebédlőasztal előnye, hogy a már kialakult 4-6 fős kollektívák oldottabb hangulatban étkezhetnek és a délutáni munkavégzésre már regenerálódva térhetnek vissza.


Körasztal fa lábakkal


Az ebédlőben elhelyezhetünk kisebb bisztróasztalokat is, amelyeknél állva vagy lábtartós bárszékeken ülve is ebédelhetnek a munkatársak. 

Bisztró asztal
Az ebédlőszékek kiválasztásánál a formai megjelenés mellett fontos szempont a könnyű tisztíthatóság és az ergonomikus kialakítás. Természetesen az üzemi étkezőszékeknél nincsenek olyan szigorú ergonómiai követelmények mint egy irodai munkaszéknél, hiszen általában 30 percnél nem ülnek hosszabb ideig a munkatársak a székeken. 

Design ebédlőszék
Osztott palástú műanyag étkezőszék
Egypalástú üzemi étkezőszék